Sezamki. Poręczna i wartościowa przekąska dla aktywnych






Sezam to jedna z najstarszych znanych człowiekowi roślin oleistych, która na kartach historii rozwoju cywilizacji zapisała się już ponad 3 tys. lat temu. Początkowo był wykorzystywany jedynie do produkcji oleju, jednak z czasem zyskał też zastosowanie kulinarne.

Sezamki Amber Nutrition. Fot.: Jagoda Pankiewicz

Z sezamu wytwarzano olej, który był powszechnie wykorzystywany w lampach olejowych. Dla odmiany zaś Chińczycy wykorzystywali po jego spaleniu sadzę do produkcji tuszu. Natomiast starożytni Grecy uczynili z niego w swoich wojskach pierwowzór dzisiejszych wartościowych pod względem energetycznym energetycznie racji żywnościowych.

Dziś jest niezwykle cennym dodatkiem nie tylko do wielu rodzajów pieczywa lub dań, ale również m.in. niezbędnym uzupełnieniem zdrowej codziennej diety, którą można spożywać w każdych warunkach w formie wygodnej przekąski. Jej atutem jest mały gabaryt, lekkość oraz pożywność, która sprawdza się zawsze podczas wzmożonego wysiłku fizycznego.

 

Sezamki Amber Nutrition. Fot.: Jagoda Pankiewicz

Sezamki firmy Amber Nutrition w polewie jogurtowej są przykładem zdrowej i bogatej w korzystne dla funkcjonowania naszego organizmu składniki przekąski. Jest ona nie tylko bogatym źródłem błonnika, ale również nie zawiera glutenu. Sezam, który znajduje się w tym produkcie w 50 proc. to tłuszcze, w większości są to też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega 6. Błonnik zawarty w ziarnach wpływa również na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na nasz profil lipidowy.

Składniki sezamków Amber Nutrition to:

  • ziarno sezamowe prażone 37 proc.,
  • polewa jogurtowa 25 proc. w zmiennych proporcjach,
  • serwatka w proszku,
  • proszek jogurtowy 3,9 proc.,
  • emulgator – lecytyna,
  • syrop glukozowy i cukier.

Wartość odżywcza w 100g:

  • wartość energetyczna: 2202 kJ/ 527 kcal;
  • tłuszcz 29,9 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,3 g;
  • węglowodany 52,7 g; w tym cukry 37,9 g;
  • błonnik 3,5 g;
  • białko 10,1 g;
  • sól 0,2 g.
Przemek Miller

Analityk wojskowy. Przewiduje, analizuje, obserwuje i celnie ubiega otaczającą nas rzeczywistość natłoku zdarzeń i chaosu medialnego. Bezkompromisowy tropiciel niewygodnych faktów, szczery do „bólu” w analizach i ocenach. Ma szeroką wiedzę z zakresu łączności satelitarnej, systemu GPS NAVSTAR, GLONASS, COSPAS-SARSAT, GMDSS oraz morskich systemów bezpieczeństwa SOLAS. Fotografuje na kliszy. Miłośnik wiślanego Urzecza i zapalony spinningista.

Nie ma jeszcze komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.