Sairme – woda, która zdrowia doda






Przysłowie greckiego filozofa Platona „in vino veritas in aqua sanitas – w winie prawda, w wodzie zdrowie” absolutnie nie straciło do dzisiaj nic na swojej aktualności. Wręcz przeciwnie stało się modnym hasłem, wizytówką ludzi dbających o zdrowie, którzy chcą łączyć wszędobylską nowoczesność ze światem natury. Woda mineralna to najlepsze i najprostsze źródło zdrowia, które regeneruje, mineralizuje organizm, skutecznie chłodzi rozgrzane ciało oraz wspomaga metabolizm.

Fot. Przemek Miller

Woda to najważniejszy składnik budulcowy w organizmie człowieka. Odpowiednie nawodnienie zapewnia doskonałe samopoczucie i przyczynia się do dobrego zdrowia. Niemniej, zanim zdecydujemy się sięgnąć w sklepie po butelkę wody mineralnej, powinniśmy przeczytać uważnie, jaką kupujemy, ponieważ jej skład chemiczno-mineralny nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Markowe wody różnią się od siebie przede wszystkim zawartością składników mineralnych, takich jak: mangan, żelazo, sód, siarka, potas, cynk, wapń i magnez.

To właśnie ilość ww. minerałów określa jej smak, przeznaczenie oraz określa źródło pochodzenia i sposób wytwarzania.

Prawdziwe tj. naturalne wody mineralne pochodzą zawsze z udokumentowanych, podziemnych źródeł wód podskórnych lub głębinowych. Są krystalicznie czyste pod względem chemicznym, mikrobiologicznym. Ich charakterystyczną cechą  jest zawsze stały – niezmienny skład mineralny, który wywiera określony wpływ na nasz organizm. I tak woda bogata w potas pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, w magnez reguluje pracę serca, mięśni oraz układu krążenia, natomiast z chlorkami będzie wpływać na regulację pH krwi. Żelazo, mangan, cynk, kobalt, miedź i jod wchodzą w skład płynów ustrojowych organizmu, zatem woda z nimi będzie w sposób naturalny wspomagać i uzupełniać ich niedobory w naszym organizmie.

Fot. Przemek Miller

Wybierając optymalną dla nas wodę powinniśmy również zwrócić uwagę na to czy zalicza się ona do wysoko czy niskosodowych. Woda, która zawiera dużo sodu charakteryzuje się słonawym smakiem. Z picia jej powinny zrezygnować osoby z podwyższonym ciśnieniem oraz schorzeniami nerek. W tego typu przypadkach zaleca się picie wód niskosodowych. Ten typ wody można polecić również kobietom w ciąży, jak i małym dzieciom. Także picie słonych wód wysokosodowych ma swoje określone korzyści dla organizmu. Podstawowym zastosowaniem tego typu wody jest przede wszystkim uzupełnienie poziomu sodu, a tym samym zatrzymanie w organizmie wody, co jest niezbędne w gorącym klimacie oraz intensywnym wysiłku fizycznym. Dlatego też picie różnego rodzaju słonych wód jest wskazane podczas upalnego lata.

Zdarza się jednak, że producenci w celu wzbogacenia i poprawy smaku decydują się na mieszanie wód pochodzących z kilku różnych źródeł, o zupełnie odmiennej zawartości związków mineralnych. Dlatego nierzadko powoduje to zmienną zawartość ich składników mineralnych. Stąd też zupełnie inną propozycją jest wodorowwęglanowo-wapniowo-sodowamineralna woda Sairme z Gruzji. Jej unikalne źródło bije w głębi liściasto-iglastych lasów znanego uzdrowiska Sairme, w Imeretii, które położone jest w górskim wąwozie rzeki Tsablaristskali. Jej właściwości były znane już od lat 90. XIX w. Pierwsze butelkowanie wody mineralnej Sairme rozpoczęto w 1944 r. Obecnie jest ona eksportowana jest do 17 krajów w tym m.in. Stanów Zjednoczonych.
Ze względu na ilość poszczególnych składników mineralnych obecnych w jednym litrze danej wody wyróżnia się ich następujące rodzaje:

  • nisko zmineralizowane (zawiera poniżej 500 mg/l rozpuszczonych składników stałych),
  • średnio zmineralizowane (zawiera od 500 do 1500 mg/l rozpuszczonych składników stałych),
  • wysoko zmineralizowane (zawiera powyżej 15000 mg/l tych składników).

Jeżeli nie jesteśmy pewni, która woda może zaszkodzić, a która pomóc lub jakich minerałów nam właśnie potrzeba, najbezpieczniej zdecydować się na wodę nisko lub średnio zmineralizowaną, ponieważ jest to absolutnie trafny i bezpieczny wybór, bowiem dostarczą one naszemu organizmowi wyłącznie niezbędnych składników, bez ryzyka ich przedawkowania, co może zawsze się zdarzyć w wypadku wód wysoko zmineralizowanych.

Fot. Przemek Miller

Ostatnią rzeczą, którą kierujemy się przy wyborze optymalnej wody mineralnej jest kwestia zawartości gazu lub nie. W zasadzie wybór ten zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań, gustu| i smaku. Wartość odżywcza obu rodzajów wód mineralnych jest bowiem identyczna, a zawartość dwutlenku węgla jest dla niektórych gwarancją określonego smaku i powodem, dla którego sięgają po nią.
Minerały znajdujące się w wodzie mineralnej są nie tylko dobrze przyswajalne, ale również pozytywnie wpływają na organizm człowieka, ponieważ, skutecznie niwelują ryzyko wielu groźnych chorób oraz w znaczący sposób poprawiają kondycję naszego ciała. Ponadto regulują przebieg wielu procesów począwszy od metabolizmu, poprzez gospodarkę hormonalną i wodną, a na redukcji toksycznych metali ciężkich kończąc. Dodatkowo jony wapnia i magnezu umacniają nasz układ kostny.

Warto wiedzieć…

– Chlorki sodowe – pozwalają na szybkie uzupełnienie ubytków soli, poprawiają samopoczucie oraz ogólną wydolność organizmu. Przy dużym ubytku soli spowodowanym intensywnym wysiłkiem fizycznym zalecane jest picie wody zawierającej w jednym litrze do 1000 mg sodu i 1500 mg chlorku.

– Wodorowęglany – obniżają poziom cukru, ograniczają wydzielanie acetonu, regulują pH krwi oraz korzystnie wpływają na działanie insuliny.

– Wapń – wspomaga pracę serca i układu mięśniowo- nerwowego. Zapobiega chorobom nowotworowym
i osteoporozie.

– Magnez – zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, kamicy nerkowej, przeciwdziała stresom, zmniejsza napięcia nerwowe oraz likwiduje zaburzenia pracy serca. Dodatkowo chroni jeszcze organizm przed zatruciami metalami ciężkimi. 

Przemek Miller

Analityk wojskowy. Przewiduje, analizuje, obserwuje i celnie ubiega otaczającą nas rzeczywistość natłoku zdarzeń i chaosu medialnego. Bezkompromisowy tropiciel niewygodnych faktów, szczery do „bólu” w analizach i ocenach. Ma szeroką wiedzę z zakresu łączności satelitarnej, systemu GPS NAVSTAR, GLONASS, COSPAS-SARSAT, GMDSS oraz morskich systemów bezpieczeństwa SOLAS. Fotografuje na kliszy. Miłośnik wiślanego Urzecza i zapalony spinningista.

Nie ma jeszcze komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.