Gruzja lemoniadami stoi! Początki lemoniadowego szału w tym kraju sięgają II poł. XIX w. kiedy to restauratorzy postanowili zacząć dodawać różnego rodzaju naturalne owocowe i ziołowe syropy do wody. Lemoniada bezspornie należy do najbardziej orzeźwiających w upalne i ciepłe dni napojów.
Podczas produkcji lemoniad Zandukeli wykorzystuje się jedynie naturalne owoce i zawsze jest ona rozlewana do szklanych, zakręcanych butelek.
Gruzińska lemoniada podbija gusty i serca Polaków, dzięki czemu od pewnego czasu cieszy się ona niesłabnącą popularnością w ciągu całego roku. Ci, którzy mieli już okazję ją spróbować przyznają, że nie da się jej porównać do żadnego innego popularnego w naszym kraju napoju.
Lemoniady firmy Zandukeli charakteryzują się nie tylko wyrazistym owocowym aromatem, ale również niepowtarzalną nutą zapachową przeplatającą się z wyjątkowym smakiem.
Pierwotnie lemoniady były tworzone głównie z cytrusów, z czasem zaczęto przygotowywać napoje na bazie innych owoców i one również zyskały sobie świetne opinie konsumentów.
Historia napoju
Pierwsze wzmianki nt. lemoniady sięgają już czasów starożytnego Egiptu. Niemniej jej obecna formuła została opracowana po tym, jak brytyjski teolog, filozof i chemik, Joseph Priestly wynalazł w 1767 r. wodę gazowaną.
W 1914 r. Niko Zandukeli, utalentowany gruziński chemik i podróżnik, wyruszył do Francji, gdzie miał możliwość zapoznania się z orzeźwiającymi gazowanymi napojami.
Zafascynowany nimi postanowił sam stworzyć własne-autorskie przepisy na różnego rodzaju lemoniady, dodając odważne nowe oryginalne smaki. Podróżując po Gruzji, zaprzyjaźnił się z wieloma hodowcami owoców i ziół, dzięki czemu mógł zacząć eksperymentować z różnymi składnikami. Wkrótce też jego unikalne przepisy zaczęto sprzedawać w aptekach rozsianych po całym świecie. Dziś rozkoszowanie się wyborną lemoniadą nie znajduje się już tylko w sercu gruzińskiej kultury, ale całego świata.
Historia powstania lemoniady Niko Zadunkeliego jest bardzo romantyczna, otóż bowiem mieszkając w Paryżu zakochał się on w rosyjskiej emigrantce Annie, i aby podbić jej serce stworzył unikalny przepis „Drink of Love” i tak powstała słynna na całym świecie lemoniada Zandukeli.
Wielka piątka
Lemoniada Zandukeli jest dostępna w pięciu pysznych smakach i tym samym jest ona dobra na każdą jedną okazję i dla każdego podniebienia.
Cytrynowa pozostawia na podniebieniu delikatnie słomkowy, świeży, lekko pikantny smak, który przeplata się z zapachem dojrzałych cytryn, dzięki czemu tworzy tworzy orzeźwiający, doskonale zbalansowany smak musującej lemoniady.
Gruszkowa dla odmiany jest subtelnie słodka, soczysta, o delikatnym smaku świeżo ściętej gruszki przeplatającej się z nutą wanilii, która zapewnia doskonałą równowagę słodyczy i ostrości.
Saperavi posiada głęboką rubinową barwę, która łączy narodową odmianę winnej latorośli z soczystą mieszanką jagód. Jest nie tylko rześka i orzeźwiająca na podniebieniu, ale również posiada zapach szczepu Saperavi. Natomiast jasnozielona lemoniada prezentuje silne uderzenie aromatycznych liści estragonu.
Cream dla odmiany posiada ciepły – wysublimowany zapach wanilii oraz karmelu, co sprawia, że ta kremowa lemoniada łączy w sobie umiejętnie ostry i słodki smak.