Gruzińska chacha ჭაჭა მარანი






Gruzja jest nie tylko światową kolebką wina, ale również chachy – arcy ciekawego w swoim wyjątkowym smaku mocnego napoju alkoholowego, który docelowo powstaje w procesie destylacji winogronowego moszczu. Pierwsze urządzenia służące do tego typu destylacji dotarły na teren Gruzji z Persji już w okresie średniowiecza. Niestety to wciąż nadal mało rozpowszechniony w Polsce destylat, który swoją jakością, aromatem i przede wszystkim niekwestionowanymi walorami smakowymi deklasuje słynne i mało wyrafinowane pod każdym jednym względem czyste „40%”.

fot.: Przemek Miller

Gruzja to swoisty sezam, w którym znajdziemy ponad 500 lokalnych winnych apelacji. A skoro tak jest, to tym bardziej powstają tam również doskonałe wysokoprocentowe trunki na bazie wytłoków winogronowych.

Jednym z nich jest właśnie chacha marki Marani, która jest niekwestionowaną królową przeciętnych odpowiedników i takich samych kopii jak m.in. bałkańska rakija, włoskia grappa czy hiszpańskiej orujo. Winnice Marani słyną nie tylko z doskonałej jakości swoich winnych wyrobów, ale również szeroko rozumianej dbałości i popularyzacji w świecie historii Gruzji.

fot.: Przemek Miller

Miejsce

To właśnie w iście bajkowej scenerii doliny rzeki Alazani znajduje się wyjątkowo urodzajny region – Kakheti, który znany jest koneserom ze swoich wyjątkowych tradycji wyrobu win. W dolinie tej położone jest największe a zarazem najważniejsze miasto regionu Telawi. W 1915 r. została założona w nim „Telawska Piwnica Win”, która przez ponad sto lat z sukcesem łączy w sobie nie tylko wyjątkową historię ww. regionu, ale również innowacje technologiczne związanie z produkcją win oraz winnych destylatów.

Szczepy

Saperavi to bezapelacyjnie najważniejszy szczep, który służy do produkcji gruzińskich czerwonych win. Jego nazwa oznacza zarówno barwnik jak i kolor. Szczep ten pochodzi z Kakheti na wschodzie i należy do niezbyt licznej rodziny ciemnych winogron, które mają także zabarwiony miąższ. Jest to odmiana o umiarkowanej wydajności, jest odporna na niskie temperatury i dobrze rośnie na większych wysokościach. Dojrzewa w połowie września.

fot.: Przemek Miller

Wytwarza się z niego przede wszystkim wina jednoszczepowe, choć od pewnego czasu trafia też do kadzi jako część składowa. Daje wina w odbiorze surowe, dalekie od somelierskiego ideału, ale świetnie leżakujące, dzięki czemu zdobywają one wtedy swoją aksamitną strukturę smaku. Saperavi posiada potencjał starzenia nawet przez 50 lat. Wino z saperavi jest zwykle dość żywe, owocowe (wiśnie, czereśnie i owoce leśne), z nuta pestkową, korzenną, czasem czekoladową.

Mtsvane jest białą odmianą owoców szczególnie dobrze odpornych na mróz, ale potrzebującą za to dużej ilości deszczu. Jej nazwa oznacza „zielony, młody, nowy”. Jest mieszana często z rkatsiteli. Daje wina bardziej owocowe, o niższej kwasowości, o bardziej soczystym owocowym charakterze i aromacie.

fot.: Przemek Miller

Rkatsiteli to najczęściej uprawiany na terenie Gruzji szczep winorośli o jasnych owocach. Jego nazwa pochodzi od czerwono zabarwionych młodych latorośli. Odmiana ta również uchodzi za jedną z najstarszych odmian winorośli uprawianych na świecie. Jest blisko spokrewniona z dziką winoroślą leśną Vitis sylvestris. Szczep służy głównie do wyrobu win białych o najwyższej jakości. Oprócz wydawania owoców służących do produkcji dobrych jakościowo win, odmiana znana jest także ze swej plenności oraz wysokiej odporności na mróz, przymrozki oraz choroby.

A jeśli nie zamierzacie doszukiwać się w chachy jej pierwotnego smaku, oddającego zapach dzikiej gruzińskiej ziemi oraz interesujących winnych szczepów to polecam Wam mój autorski drink „Tacgear Fix Marani, i to jest jego receptura oraz składniki:

  • chacha 50 ml,
  • likier wiśniowy (wysokiej jakości i wyłącznie uznanego producenta!) – 45 ml,
  • świeży sok z cytryny – 30 ml,
  • cukier brązowy klasy dry demerara – 6 g.

Przygotowanie drinka polega na: wypełnieniu szklanki lodem, dodaniu cukru oraz pozostałych ww. składników, które należy starannie ze sobą wymieszać.

I tak jak na prawdziwą gruzińską biesiadę przystało, naszym wiernym Czytelnikom życzę wspaniałych toastów oraz bardzo wiele zdrowia!!!

Pamiętajcie proszę zawsze, że chacha to nie był, nie jest i nigdy nie będzie zwykły alkohol…, ale wyłącznie pewien dyskretny towarzysz ważnego wydarzenia w naszym życiu oraz wspaniały element formy nietuzinkowej celebracji wielu wspaniałych towarzyskich spotkań oraz uroczystości w gronie najbliższych. I oby właśnie takich pozytwnych wydarzeń było w Nszym codziennym pełnym trosk życiu więcej – Gaumarjos!

Przemek Miller

Analityk wojskowy. Przewiduje, analizuje, obserwuje i celnie ubiega otaczającą nas rzeczywistość natłoku zdarzeń i chaosu medialnego. Bezkompromisowy tropiciel niewygodnych faktów, szczery do „bólu” w analizach i ocenach. Ma szeroką wiedzę z zakresu łączności satelitarnej, systemu GPS NAVSTAR, GLONASS, COSPAS-SARSAT, GMDSS oraz morskich systemów bezpieczeństwa SOLAS. Fotografuje na kliszy. Miłośnik wiślanego Urzecza i zapalony spinningista.

Nie ma jeszcze komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polityka Prywatności

Polityka prywatności

  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    1. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem strony internetowej https://tacgear.pl. jest wykonujący działalność gospodarczą pod firmą PARE Studio Wojciech Wiciejowski, adres siedziby: Chełmska 21, bud. 9, adres do doręczeń: , NIP: 7121867090, REGON: 432668752, wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres poczty elektronicznej: info@tacgear.pl, dalej „Administrator”, będący jednocześnie Usługodawcą.
    2. Dane osobowe Usługobiorcy są przetwarzane zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) oraz ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.).
    3. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są:
      1. przetwarzane zgodnie z prawem,
      2. zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami,
      3. merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.
  2. CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH
    1. Dane osobowe Usługobiorców, zbierane przez Administratora, są wykorzystywane do:
      1. kontaktowania się z usługobiorcą (klientem)
      2. celów informacyjnych oraz innych czynności związanych z aktywnością Usługobiorcy na stronie internetowej https://tacgear.pl
      3. celów marketingowych (Newsletter)
    2. Administrator przetwarza następujące dane osobowe Usługobiorców:
      1. Imię i nazwisko,
      2. Adres,
      3. Adres e-mail,
      4. Numer telefonu,
      5. NIP,
      6. Inne
    3. Administrator może przetwarzać następujące dane charakteryzujące sposób korzystania przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną (dane eksploatacyjne):
      1. Oznaczenia identyfikujące zakończenie sieci telekomunikacyjnej lub system teleinformatyczny, z którego korzystał Usługobiorca.
      2. Informacje o rozpoczęciu, zakończeniu oraz zakresie każdorazowego korzystania przez Usługobiorcę z usługi świadczonej drogą elektroniczną.
      3. Informacje o skorzystaniu przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną.
    4. Podanie danych osobowych, o których mowa w pkt 2 jest niezbędne do świadczenia przez Usługodawcę usług drogą elektroniczną w ramach strony internetowej.
  3. PODSTAWA PRZETWARZANIA DANYCH
    1. Korzystanie ze strony oraz zawieranie umów o świadczenie usług drogą elektroniczną za jej pośrednictwem, z czym wiąże się konieczność podania danych osobowych, jest całkowicie dobrowolne. Osoba, której dane dotyczą, samodzielnie decyduje, czy chce rozpocząć korzystanie z usług świadczonych drogą elektroniczną przez Usługodawcę zgodnie z Regulaminem.
    2. Zgodnie z art. 23 ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) przetwarzanie danych jest dopuszczalne m.in. gdy:
      1. osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych.
      2. jest to konieczne do realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą.
    3. Przetwarzanie danych osobowych przez Administratora odbywa się zawsze w ramach podstaw dopuszczalności ich przetwarzania wymienionych w pkt 2. Przetwarzanie danych będzie miało związek z realizacją umowy lub konieczności podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą (pkt 2 lit. b).
  4. PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI SWOICH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA
    1. Usługobiorca ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.
    2. Każdej osobie przysługuje prawo do kontroli przetwarzania danych, które jej dotyczą, zawartych w zbiorze danych Administratora, a zwłaszcza prawo do żądania uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych, czasowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia, jeżeli są one niekompletne, nieaktualne, nieprawdziwe lub zostały zebrane z naruszeniem ustawy albo są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały zebrane.
    3. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w pkt. 1 i 2 można korzystać poprzez przesłanie stosownej wiadomości e-mail na adres: info@tacgear.pl
  5. PLIKI „COOKIES”
    1. Strona internetowa Usługodawcy używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Usługobiorcy ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie.
    2. Instalacja plików „cookies” jest konieczna do prawidłowego świadczenia usług na stronie internetowej. W plikach „cookies” znajdują się informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej, w szczególności tych wymagających autoryzacji.
    3. W ramach strony internetowej stosowane są rodzaje:
      1. sesyjne
      2. stałe
      3. analityczne
      4. „Cookies” „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Usługobiorcy do czasu wylogowania (opuszczenia strony internetowej).
      5. „Stałe” pliki „cookies” przechowywane są w urządzeniu końcowym Usługobiorcy przez czas określony w parametrach plików „cookies” lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
      6. „Cookies” „analityczne” umożliwiają lepsze poznanie sposobu interakcji Usługobiorcy w zakresie zawartości strony internetowej, lepiej zorganizować jego układ. “Analityczne” „cookies” gromadzą informacje o sposobie korzystania ze strony internetowej przez Usługobiorców, typie strony, z jakiej Usługobiorca został przekierowany, oraz liczbie odwiedzin i czasie wizyty Usługobiorcy na stronie. Informacje te nie rejestrują konkretnych danych osobowych Usługobiorcy, lecz służą do opracowania statystyk korzystania ze strony internetowej.
    4. Użytkownik ma prawo zadecydowania w zakresie dostępu plików „cookies” do swojego komputera poprzez ich uprzedni wybór w oknie swojej przeglądarki.  Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  6. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    1. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
    2. Usługodawca udostępnia odpowiednie środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.