Prima sort kartoffelbrand






Oczekiwanie cierpliwym się nie tylko opłaca, ale również popłaca czego przykładem jest nie tylko degustacja oraz możliwość delektowania się nietuzinkowym smakiem świeżych bieszczadzkich ziemniaków, które uprawiane są na niewielkich przydomowych poletkach, dzięki czemu mają one w sobie zachowany i utrwalony wyjątkowy smak, który przywołuje czas spędzony na terenie Bieszczadów. Tym razem pozwalam sobie przedstawić naszym Czytelnikom doskonałej jakości trunek, który pochodzi Podkarpackiej Destylarni Okowity należącej do Pana Grzegorza Pińczuka.

fot. Przemek Miller

To w murach wzniesionej w 1880 r. w miejscowości Długie gorzelni, która do dnia dzisiejszego używa wyłącznie starej i sprawdzonej na przestrzeni 141 lat technologii parowej do produkcji tego wykwintnego alkoholu. Te z pozoru niepozorne mury to nie tylko piękna karta rodzinnej manufaktury, ale również głęboko skrywany od pokoleń sekret tajników doskonałej destylacji przechodzącej z ojca na syna!
Drodzy Czytelnicy, jeśli poszukujecie wysublimowanego kraftu w postaci okowityz łac. aqua vitae – wody życia, to mam przyjemność poinformować Państwa, że trafiliście pod najlepszy z możliwych adresów.
Alkohol ten to nie tylko doskonały pomysł na nietuzinkowy prezent, formę celebracji różnego rodzaju spotkań towarzyskich, ale również unikalny trunek, który doda kolorytu wielu daniom na przełomie wiosny i lata.

Historia

Należy pamiętać, że to właśnie niepozorny i często niedoceniany bez powodu ziemniak był de facto pierwszym-najważniejszym surowcem, który na masową skalę przetwarzały z sukcesem gorzelnie. Tym samym trudno się zatem dziwić, że Podkarpacka Destylarnia Okowity, przywiązuje tak dużą wagę i pietyzm do alkoholu, który produkowany jest
w jej murach z tego właśnie surowca.
Na jego nietuzinkową korzyść przemawia nie tylko dbałość, rzetelność jakości produkcji, ale również pieczołowitość podejście w aspekcie do innowacji połączonej z eksperymentowanie w zakresie smaku. To właśnie dzięki tym zabiegom ww. trunek.
Zdobył dwa złote medale podczas Warsaw Spirits Comeptition 2019 i 2020 r.

fot. Przemek Miller

Cymes z ziemniaka

To bezbarwny produkt manufakturowy o mocy do 43 proc., który powstaje na skutek procesu fermentacji odpowiednio przygotowanych w tym celu jadalnych, niskoskrobiowych, starannie wyselekcjonowanych odmian bieszczadzkich ziemniaków.
Sekretem ww. sukcesu jest nie tylko wybór odpowiedniej odmiany ziemniaka, jego miejsca i formy składowania, ale też czasu i procesu samej fermentacji, ponieważ finalnie wpływa to wszystko na jego unikalne walory.

Smak

Jest odpowiednio ziemniaczany, kwintesencjonalnie gęsty, a nawet kremowy. Jej nietuzinkowy aromat nader szybko uwalnia się otwarciu butelki przypomina. Na początku daje odczucie, świeżo obranego ziemniaka. Następnie pojawia się wszystko to, co najlepsze w owym ziemniaku – tj. esencjonalnie wyczuwalny smak skrobi, który powoli przechodzi na naszym języku w smak doskonale nam wszystkim znanej pieczonej skórki z owego ziemniaka.

fot. Przemek Miller

Butelka & Etykieta

Wszystko razem wygląda niepozornie. Frontowa, dyskretna biała nawiązuje bezpośrednio do stylu, który utrzymany jest w klimacie odnoszącym się bezpośrednio szeroko pojętych tradycji rolniczo-rzemieślniczych tego terenu. Jej górna część zawiera logo Podkarpackiej Destylarni Okowity z symbolicznie przedstawionym budynkiem samej oraz datą – 1880, która to wskazującą na początek jej działalności.

Przemek Miller

Analityk wojskowy. Przewiduje, analizuje, obserwuje i celnie ubiega otaczającą nas rzeczywistość natłoku zdarzeń i chaosu medialnego. Bezkompromisowy tropiciel niewygodnych faktów, szczery do „bólu” w analizach i ocenach. Ma szeroką wiedzę z zakresu łączności satelitarnej, systemu GPS NAVSTAR, GLONASS, COSPAS-SARSAT, GMDSS oraz morskich systemów bezpieczeństwa SOLAS. Fotografuje na kliszy. Miłośnik wiślanego Urzecza i zapalony spinningista.

Nie ma jeszcze komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polityka Prywatności

Polityka prywatności

  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    1. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem strony internetowej https://tacgear.pl. jest wykonujący działalność gospodarczą pod firmą PARE Studio Wojciech Wiciejowski, adres siedziby: Chełmska 21, bud. 9, adres do doręczeń: , NIP: 7121867090, REGON: 432668752, wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres poczty elektronicznej: info@tacgear.pl, dalej „Administrator”, będący jednocześnie Usługodawcą.
    2. Dane osobowe Usługobiorcy są przetwarzane zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) oraz ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.).
    3. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są:
      1. przetwarzane zgodnie z prawem,
      2. zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami,
      3. merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.
  2. CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH
    1. Dane osobowe Usługobiorców, zbierane przez Administratora, są wykorzystywane do:
      1. kontaktowania się z usługobiorcą (klientem)
      2. celów informacyjnych oraz innych czynności związanych z aktywnością Usługobiorcy na stronie internetowej https://tacgear.pl
      3. celów marketingowych (Newsletter)
    2. Administrator przetwarza następujące dane osobowe Usługobiorców:
      1. Imię i nazwisko,
      2. Adres,
      3. Adres e-mail,
      4. Numer telefonu,
      5. NIP,
      6. Inne
    3. Administrator może przetwarzać następujące dane charakteryzujące sposób korzystania przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną (dane eksploatacyjne):
      1. Oznaczenia identyfikujące zakończenie sieci telekomunikacyjnej lub system teleinformatyczny, z którego korzystał Usługobiorca.
      2. Informacje o rozpoczęciu, zakończeniu oraz zakresie każdorazowego korzystania przez Usługobiorcę z usługi świadczonej drogą elektroniczną.
      3. Informacje o skorzystaniu przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną.
    4. Podanie danych osobowych, o których mowa w pkt 2 jest niezbędne do świadczenia przez Usługodawcę usług drogą elektroniczną w ramach strony internetowej.
  3. PODSTAWA PRZETWARZANIA DANYCH
    1. Korzystanie ze strony oraz zawieranie umów o świadczenie usług drogą elektroniczną za jej pośrednictwem, z czym wiąże się konieczność podania danych osobowych, jest całkowicie dobrowolne. Osoba, której dane dotyczą, samodzielnie decyduje, czy chce rozpocząć korzystanie z usług świadczonych drogą elektroniczną przez Usługodawcę zgodnie z Regulaminem.
    2. Zgodnie z art. 23 ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) przetwarzanie danych jest dopuszczalne m.in. gdy:
      1. osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych.
      2. jest to konieczne do realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą.
    3. Przetwarzanie danych osobowych przez Administratora odbywa się zawsze w ramach podstaw dopuszczalności ich przetwarzania wymienionych w pkt 2. Przetwarzanie danych będzie miało związek z realizacją umowy lub konieczności podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą (pkt 2 lit. b).
  4. PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI SWOICH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA
    1. Usługobiorca ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.
    2. Każdej osobie przysługuje prawo do kontroli przetwarzania danych, które jej dotyczą, zawartych w zbiorze danych Administratora, a zwłaszcza prawo do żądania uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych, czasowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia, jeżeli są one niekompletne, nieaktualne, nieprawdziwe lub zostały zebrane z naruszeniem ustawy albo są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały zebrane.
    3. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w pkt. 1 i 2 można korzystać poprzez przesłanie stosownej wiadomości e-mail na adres: info@tacgear.pl
  5. PLIKI „COOKIES”
    1. Strona internetowa Usługodawcy używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Usługobiorcy ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie.
    2. Instalacja plików „cookies” jest konieczna do prawidłowego świadczenia usług na stronie internetowej. W plikach „cookies” znajdują się informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej, w szczególności tych wymagających autoryzacji.
    3. W ramach strony internetowej stosowane są rodzaje:
      1. sesyjne
      2. stałe
      3. analityczne
      4. „Cookies” „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Usługobiorcy do czasu wylogowania (opuszczenia strony internetowej).
      5. „Stałe” pliki „cookies” przechowywane są w urządzeniu końcowym Usługobiorcy przez czas określony w parametrach plików „cookies” lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
      6. „Cookies” „analityczne” umożliwiają lepsze poznanie sposobu interakcji Usługobiorcy w zakresie zawartości strony internetowej, lepiej zorganizować jego układ. “Analityczne” „cookies” gromadzą informacje o sposobie korzystania ze strony internetowej przez Usługobiorców, typie strony, z jakiej Usługobiorca został przekierowany, oraz liczbie odwiedzin i czasie wizyty Usługobiorcy na stronie. Informacje te nie rejestrują konkretnych danych osobowych Usługobiorcy, lecz służą do opracowania statystyk korzystania ze strony internetowej.
    4. Użytkownik ma prawo zadecydowania w zakresie dostępu plików „cookies” do swojego komputera poprzez ich uprzedni wybór w oknie swojej przeglądarki.  Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  6. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    1. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
    2. Usługodawca udostępnia odpowiednie środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.