Kwestia przygotowania gorącego posiłku w terenie spędza sen z powiek wielu służbom kwatermistrzowskim i organizatorom terenowych imprez o charakterze survivalowym. To nie tylko kwestia samego urządzenia, na którym będzie przygotowywana strawa dla wielu osób, ale również wybór odpowiedniego – bezpiecznego miejsca, którym nierzadko jest zalesiony teren.

Palenisko Sona-Met
fot. Przemek Miller

Palenisko i grill Sona-Met w jednym to przenośne ognisko/grill i miejsce do przygotowywania wielu pysznych prostych oraz wyszukanych potraw
w każdych jednych warunkach terenowych.
Urządzenie to pozwala cieszyć się ciepłem i atmosferą otwartego ognia niezależnie od miejsca naszego pobytu.
Palenisko firmy Sona-Met jest bezpieczne w użyciu, nie pozostawia niekorzystnych śladów swojej bytności w środowisku naturalnym zgodnie z ideą “leave no trace”.  Palenisko-grill umieszczone nad powierzchnią ziemi ogranicza ryzyko niekontrolowanego rozprzestrzeniania się ognia. Specjalnie skonstruowana odpowiednio wysoka osłona boczna chroni skutecznie nie tylko przed wiatrem, ale również ogranicza efekt strzelających na boki iskier, dzięki czemu otoczenie wokół paleniska nie jest narażone na uderzenia płonących iskier. 

fot. Przemek Miller

Palenisko Sona-Met to nie tylko gwarancja przyjemnego ciepła i wybornej atmosfery ogniska niezależnie od miejsca, w którym się znajdujemy. To przede wszystkim doskonałe miejsce do przyrządzania potraw na grillu lub do gotowania w tradycyjny sposób – stawiając na ruszcie garnek, czajnik lub kubek.

Paleniska wykonane są z wysokiej jakości atestowanej niemalowanej surowej blachy stalowej o grubości 2 lub 2,50 mm.
Paleniska nie są malowane z racji faktu, że temperatura żaru w palenisku może być dużo wyższa niż maksymalna temperatura dla najlepszych farb żaroodpornych. Dostępne są także ruszta i pokrywy w pasujących do konkretnego paleniska wymiarach.
Pokrywa służy do zabezpieczenia ogniska po skończonej biesiadzie lub w razie zmiany pogody. Po wystudzeniu można w łatwy sposób zdemontować nóżki, zabezpieczyć palenisko pokrywą i odłożyć lub powiesić w miejscu przechowywania.

fot. Przemek Miller

Wszystkie elementy doskonale pasują do siebie i można je w łatwy i szybki sposób złożyć w całość bez używania jakichkolwiek narzędzi.
Ruszt paleniska wykonany z mocnego ozdobnego płaskownika dodatkowo został wyposażony w ozdobną falbankę. Pręty rozstawione są między sobą co 15 mm, dzięki czemu tak gęsty rozstaw nie pozwala na wpadanie nawet małych cząstek jedzenia do płonącego paleniska. Dodatkowo też został zaopatrzony w specjalne wzmocnienie, które przebiega przez jego środek, i które nadaje mu dużej sztywności oraz zapobiega jego wyginaniu się przez co znacząco wydłuża jego żywotność.
Całość poddana została procesom mechanicznego śrutowania oraz piaskowania – zabieg taki poprawia walory estetyczne, usuwa zanieczyszczenia z materiałów po spawaniu
i zgrzewaniu. Ruszt wykonany jest z atestowanej niemalowanej surowej stali, nie jest polerowany na wysoki połysk.

fot. Przemek Miller

Sona-Met oferuje paleniska dostępne o wymiarach średnicy 60, 70 i 80 cm. W każdym zestawie wraz z paleniskiem dołączone są trzy odpinane nogi (lub nogi 3C) oraz dwie odpinane rączki, które służą do bezpiecznego przenoszenia paleniska.

Funkcje palenisko-grilla:

  • łatwy w transporcie,
  • nie pozostawia śladów w środowisku naturalnym,
  • bardzo bezpieczny w użyciu,
  • łatwy do czyszczenia,
  • opalany drewnem lub węglem drzewnym.
Przemek Miller
Przemek Miller

Analityk wojskowy. Przewiduje, analizuje, obserwuje i celnie ubiega otaczającą nas rzeczywistość natłoku zdarzeń i chaosu medialnego. Bezkompromisowy tropiciel niewygodnych faktów, szczery do „bólu” w analizach i ocenach. Ma szeroką wiedzę z zakresu łączności satelitarnej, systemu GPS NAVSTAR, GLONASS, COSPAS-SARSAT, GMDSS oraz morskich systemów bezpieczeństwa SOLAS. Fotografuje na kliszy. Miłośnik wiślanego Urzecza i zapalony spinningista.

Nie ma jeszcze komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Google Play

%d bloggers like this: