LYOFOOD – nasza podróżna restauracja.






Człowiek głodny to człowiek zły – to samo odnosi się zarówno do żołnierza, jak i do niedzielnego komandosa, czy innego entuzjasty spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Oczywiście na przeciw naszemu głodowi staje cała paleta rozwiązań, jednak nie oszukujmy się kto lubi wojskowe MRE (Meal ready to eat/Meal rejected by Ethiopians)? Jasne, można to zjeść od czasu do czasu. Jednak ci co z musu jedli to przez kilka albo kilkanaście dni, nie powtórzą tego wyczynu z własnej woli. 🙂 Rozwiązań jest wiele i w kolejnych artykułach postaramy się przetestować różne sposoby na zaspokojenie głodu. Na początek coś z wysokiej półki.

LYOFOOD. Oferta z górnej półki cenowej.
LYOFOOD. Oferta z górnej półki cenowej.

LYOFOOD

LYOFOOD to żywność liofilizowana naszej rodzimej produkcji, która została przyjęta i uznana na całym świecie. Marka LYOFOOD została stworzona przez Laurę Godek-Miąsik i jest silnie powiązana z firmą Lyovit – jednym z największych producentów liofilizowanych ziół, owoców i warzyw z 20-letnim doświadczeniem na rynku. W 2009 roku postanowiono wyodrębnić markę LYOFOOD i od tego czasu ‘karmi’ ona outorowców wszelkiej maści, zyskując uznanie wśród miłośników sportów ekstremalnych. Wśród ambasadorów tej marki można wyróżnić m.in. Aleksandra Dobę (kajakarz, podróżnik), Romana Paszkę (żeglarz), Adama Bieleckiego (himalaista).

LYOFOOD. Przygotowanie posiłku – odrywamy górną część opakowania.
LYOFOOD. Przygotowanie posiłku – odrywamy górną część opakowania.

Indiański patent

O co chodzi z tą liofilizacją? Liofilizacja to krótko mówiąc suszenie przez mrożenie. Proces ten odkryli kilkaset lat temu Indianie Quechua. Zaobserwowali, że ziemniaki pozostawione w wysokich partiach Andów, poddane działaniu niskiego ciśnienia i niskiej temperatury, najpierw zamarzają, ale potem odparowuje z nich lód, nie woda, dzięki czemu pozostają doskonale wysuszone i przez długi okres nadają się do jedzenia.

Czyli tak w skrócie jest to gotowy posiłek, który jedynie zalewamy gorącą wodą. Pełno takich na rynku, więc co jest wyróżnikiem LYOFOOD?  SMAK i JAKOŚĆ produktu.

Jest to jedyna żywność z dostępnych na rynku pozbawiona konserwantów i ulepszaczy. Skład nie różni się niczym od domowego jedzenia a to skutkuje wyśmienitym smakiem i brakiem problemów żołądkowych.

LYOFOOD. Przygotowanie posiłku – zalewamy porcję gorącą wodą.
LYOFOOD. Przygotowanie posiłku – zalewamy porcję gorącą wodą.

Gotujemy z LYOFOOD

Teraz kwestia przygotowania posiłku. LYOFOOD poza samym posiłkiem zadbało o opakowanie, gdyż to, wykonane z folii aluminiowej, poza ochroną spełnia również rolę miski. Najpierw rozrywamy boki opakowania w jego dolnej części co zapewnia podstawę i to, że obiad nam się nie przewróci. Następnie odrywamy górną część odsłaniając zawartość oraz strunowe zamknięcie. Po wyjęciu pochłaniacza tlenu możemy zalać posiłek gorącą wodą. Tutaj robi się śmiesznie, bo instrukcja mówi o zalaniu 347 ml wody albo inną równie precyzyjną ilością. 🙂 Nie wiem skąd wzięła się ta liczba ale dysponując jedynie kubkiem wlewam mniej więcej 400 ml (bo taką mam podziałkę). Po zalaniu zamykamy strunowe zamknięcie i mieszamy, po 10 minutach mamy gotowy posiłek. Teraz uwaga – odrywamy kolejny fragment opakowania i pozostaje nam dolna część na kształt miski. Rozwiązanie jakże proste i funkcjonalne – już nie trzeba wkładać ręki i brudzić się po nadgarstki. 😉

LYOFOOD. Przygotowanie posiłku – zamykamy szczelnie opakowanie i czekamy 10 minut.
LYOFOOD. Przygotowanie posiłku – zamykamy szczelnie opakowanie i czekamy 10 minut.

Posiłki LYOFOOD są bardzo smaczne, jadłem niemal wszystkie posiłki obiadowe i były one bardzo dobre. W ofercie firmy znajdziemy zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie. Wybór obejmuje menu obiadowe, śniadaniowe oraz przekąski.

LYOFOOD. Przygotowanie posiłku – odrywamy fragment opakowania, poniżej zamknięcia strunowego.
LYOFOOD. Przygotowanie posiłku – odrywamy fragment opakowania, poniżej zamknięcia strunowego.

Czy LYOFOOD ma jakieś “wady”?

Moim zdaniem są dwie: po pierwsze cena, gdyż posiłki są relatywnie drogie. Po drugie to rozmiar porcji. Teoretycznie porcja dla jednej osoby, a w mojej ocenie to porcja dziecięca, albo dla mało jedzącej kobiety. 😉 Ja zawsze zjadam “dużą porcję” i nie ukrywam, że miejsce na deser jeszcze jest. Co do ceny to duża porcja obiadowa to koszt około 30-40 PLN. Nie jest to mało, jednak ciepły bigos, jak u mamy, albo kurczak pięć smaków, daje kopa po całodniowym treningu strzeleckim.

 

LYOFOOD. Posiłek gotowy! Smacznego.
LYOFOOD. Posiłek gotowy! Smacznego.

„Żywność liofilizowaną po raz pierwszy zastosowano w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku, kiedy zagrożenie zimnej wojny spojrzało w oczy zwykłych, ale zamożnych obywateli amerykańskich. Informacja o zbrojeniach nuklearnych ZSRR spowodowały konieczność budowy schronów dla ludności cywilnej i stworzenie im możliwości przeżycia przez dłuższy okres czasu. Na wniosek rządu USA zostały przeprowadzone pierwsze próby w celu produkcji żywności, która mogłaby być używana w ekstremalnych warunkach i mogłaby skutecznie zastąpić tradycyjną kuchnię. Jedyną znaną metoda przechowywania żywności do lat pięćdziesiątych było mrożenie. Liofilizacja była jednak tylko używana do wytwarzania leków i szczepionek.

Kolejnymi ważnymi wydarzeniami związanymi z sukcesem liofilizacji jako metody utrwalania żywności jest podbój kosmosu. Liofilizowane posiłki były niezbędnym elementem podczas podróży kosmicznych. Po sukcesach w tak ekstremalnych warunkach liofilizowana żywność jest także wybierana jako żywność dla jednostek specjalnych. Te przykłady świadczą o tym iż liofilizacja jest niezastąpiona w ekstremalnych warunkach. Żywność liofilizowana zrewolucjonizowała przemysł spożywczy, znalazła swoją niszę i ma stałe miejsce w przemyśle jako wysokiej jakości dodatki : owoce, zioła, warzywa a także gotowe posiłki.”

– lyofood.pl

 

Piotr Walerysiak

Strzela od kołyski, bije po mordach, jeśli się komuś należy. Od lat pisze o zabawkach dla dorosłych chłopców. Ponoć na strzelnicę ubiera wełniane reformy. Zabiłby kciukiem... muchę.

Nie ma jeszcze komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polityka Prywatności

Polityka prywatności

  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    1. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem strony internetowej https://tacgear.pl. jest wykonujący działalność gospodarczą pod firmą PARE Studio Wojciech Wiciejowski, adres siedziby: Chełmska 21, bud. 9, adres do doręczeń: , NIP: 7121867090, REGON: 432668752, wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, adres poczty elektronicznej: info@tacgear.pl, dalej „Administrator”, będący jednocześnie Usługodawcą.
    2. Dane osobowe Usługobiorcy są przetwarzane zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) oraz ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.).
    3. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są:
      1. przetwarzane zgodnie z prawem,
      2. zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami,
      3. merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.
  2. CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH
    1. Dane osobowe Usługobiorców, zbierane przez Administratora, są wykorzystywane do:
      1. kontaktowania się z usługobiorcą (klientem)
      2. celów informacyjnych oraz innych czynności związanych z aktywnością Usługobiorcy na stronie internetowej https://tacgear.pl
      3. celów marketingowych (Newsletter)
    2. Administrator przetwarza następujące dane osobowe Usługobiorców:
      1. Imię i nazwisko,
      2. Adres,
      3. Adres e-mail,
      4. Numer telefonu,
      5. NIP,
      6. Inne
    3. Administrator może przetwarzać następujące dane charakteryzujące sposób korzystania przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną (dane eksploatacyjne):
      1. Oznaczenia identyfikujące zakończenie sieci telekomunikacyjnej lub system teleinformatyczny, z którego korzystał Usługobiorca.
      2. Informacje o rozpoczęciu, zakończeniu oraz zakresie każdorazowego korzystania przez Usługobiorcę z usługi świadczonej drogą elektroniczną.
      3. Informacje o skorzystaniu przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną.
    4. Podanie danych osobowych, o których mowa w pkt 2 jest niezbędne do świadczenia przez Usługodawcę usług drogą elektroniczną w ramach strony internetowej.
  3. PODSTAWA PRZETWARZANIA DANYCH
    1. Korzystanie ze strony oraz zawieranie umów o świadczenie usług drogą elektroniczną za jej pośrednictwem, z czym wiąże się konieczność podania danych osobowych, jest całkowicie dobrowolne. Osoba, której dane dotyczą, samodzielnie decyduje, czy chce rozpocząć korzystanie z usług świadczonych drogą elektroniczną przez Usługodawcę zgodnie z Regulaminem.
    2. Zgodnie z art. 23 ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) przetwarzanie danych jest dopuszczalne m.in. gdy:
      1. osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych.
      2. jest to konieczne do realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą.
    3. Przetwarzanie danych osobowych przez Administratora odbywa się zawsze w ramach podstaw dopuszczalności ich przetwarzania wymienionych w pkt 2. Przetwarzanie danych będzie miało związek z realizacją umowy lub konieczności podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą (pkt 2 lit. b).
  4. PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI SWOICH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA
    1. Usługobiorca ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.
    2. Każdej osobie przysługuje prawo do kontroli przetwarzania danych, które jej dotyczą, zawartych w zbiorze danych Administratora, a zwłaszcza prawo do żądania uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych, czasowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia, jeżeli są one niekompletne, nieaktualne, nieprawdziwe lub zostały zebrane z naruszeniem ustawy albo są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały zebrane.
    3. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w pkt. 1 i 2 można korzystać poprzez przesłanie stosownej wiadomości e-mail na adres: info@tacgear.pl
  5. PLIKI „COOKIES”
    1. Strona internetowa Usługodawcy używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Usługobiorcy ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie.
    2. Instalacja plików „cookies” jest konieczna do prawidłowego świadczenia usług na stronie internetowej. W plikach „cookies” znajdują się informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej, w szczególności tych wymagających autoryzacji.
    3. W ramach strony internetowej stosowane są rodzaje:
      1. sesyjne
      2. stałe
      3. analityczne
      4. „Cookies” „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Usługobiorcy do czasu wylogowania (opuszczenia strony internetowej).
      5. „Stałe” pliki „cookies” przechowywane są w urządzeniu końcowym Usługobiorcy przez czas określony w parametrach plików „cookies” lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
      6. „Cookies” „analityczne” umożliwiają lepsze poznanie sposobu interakcji Usługobiorcy w zakresie zawartości strony internetowej, lepiej zorganizować jego układ. “Analityczne” „cookies” gromadzą informacje o sposobie korzystania ze strony internetowej przez Usługobiorców, typie strony, z jakiej Usługobiorca został przekierowany, oraz liczbie odwiedzin i czasie wizyty Usługobiorcy na stronie. Informacje te nie rejestrują konkretnych danych osobowych Usługobiorcy, lecz służą do opracowania statystyk korzystania ze strony internetowej.
    4. Użytkownik ma prawo zadecydowania w zakresie dostępu plików „cookies” do swojego komputera poprzez ich uprzedni wybór w oknie swojej przeglądarki.  Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  6. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    1. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
    2. Usługodawca udostępnia odpowiednie środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.